ACASA OBIECTIVE ETAPE REZULTATE CONTACT

 

Contributia nationala la dezvoltarea gridului de calcul LCG pentru fizica particulelor elementare (CONDEGRID)

Contract: CERN 12 / 03.01.2022

Durata: Ian. 2022 - Sept. 2024 (33 luni)

 

CONDEGRID este proiectul de sustinere a participarii Federației Române RO-LCG la colaborarea internațională Worldwide LHC Computing Grid (WLCG), în cadrul Planului Național de Cercetare și Inovare - III, modulul 5 / 5.2 / CERN-RO. Proiectul este finanțat de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Obiectivul principal al proiectului international LHC Computing Grid (LCG) este de a dezvolta și menține infrastructura de calcul distribuită necesară pentru stocarea, procesarea și analiza datelor produse de catre acceleratorul LHC de la CERN.

Colaborarea WLCG (Worldwide LCG) a fost initiata de catre CERN in 2005, in scopul coordonarii globale a entitatior locale care participa la Grid-ul LHC.

Romania participa la WLCG din 2006, angajandu-se sa contribuie la Gridul de Calcul LHC cu resurse si personal furnizate de 5 institutii care fac parte din Federatia Romana Tier-2 RO-LCG.

Obiectivul strategic al proiectului CONDEGRID este continuarea suportului pentru coordonarea, operarea, dezvoltarea si mentenanta sistemului national de resurse si servicii care sunt furnizate de catre Federatia Romana Tier-2 (RO-LCG) pentru Gridul de Calcul al LHC (LCG), conform Memorandumului de Intelegere LCG (MoU) incheiat cu CERN.

Proiectul sustine contributia RO-LCG la suportul de calcul pentru trei experimente majore de la acceleratorul LHC – ALICE, ATLAS si LHCb, in cadrul colaborarii WLCG.


 


Partners:

Horia Hulubei National Institute for Research and Development in Physics and Nuclear Engineering


Institute for Space Sciences


National Institute for Research and Development of Isotopic and Molecular Technologies - Cluj


Alexandru Ioan Cuza University of Iasi


Politehnica University of BucharestCOPYRIGHT © 2022 IFIN-HH. All rights reserved.