SUPORTUL DE CALCUL STIINTIFIC AVANSAT
Viteza de colectare a datelor experimentale la Marele Accelerator de Hadroni cu Luminozitate Crescuta (HL-LHC – High-Luminosity Large Hadron Collider)
va fi cu un ordin de marime peste nivelul actual de la LHC, datorita cresterii ratei de ciocnire a particulelor si a performantelor detectorilor.
Cresterea estimata depaseste semnificativ nu numai capacitatea curenta de procesare si stocare de date a gridului LHC, ci si capacitatea maxima la care ar putea sa ajunga acesta prin adaugarea de noi resurse, in conditiile pastrarii modelelor de calcul si a schemelor de finantare actuale.
Pentru a evita pierderea de informatii stiintifice, diminuarea capacitatii de procesare de date si supraincarcarea retelelor, datorate insuficientei resurselor si transferului redundant al informatiei, CERN a mobilizat comunitatea WLCG in vederea imbunatatirii modelelor de calcul si a software-ului ce urmeaza sa fie utilizat in urmatorii ani.
Problematica propusa are un caracter general, continand aspecte comune mai multor experimente majore al caror suport computational va necesita retele de mare viteza pentru interconectarea unor centre de calcul stiintific intensiv si de stocare masiva de date, distribuite geografic.
[Astfel de experimente sunt, de exemplu, DUNE (Deep Underground Neutrino Experiment) si SKA (Square Kilometre Array)].
In consecinta, se asteapa ca infrastructura de calcul stiintific si solutiile informatice noi ce vor fi concepute pentru HL-LHC sa poata fi utile si altor proiecte de cercetare din domeniile fizicii energiilor inalte, astronomiei, etc.
Scientific Computing Infrastructure (SCI)
Pentru sustinerea cerintelor HL-LHC si mentinerea costurilor in limite rezonabile, arhitectura WLCG va fi optimizata in sensul reducerii transferului global de informatie, prin separarea logica a infrastructurii de date de infrastructura de calcul.
Resursele de stocare, conectate prin legaturi dedicate si private de latenta scazuta, beneficiind de servicii de interoperabilitate specifice, vor forma un depozit de date distribuit (HEP Data Cloud / Lake), care va furniza datele necesare resurselor de calcul.
Nivelul infrastructurii de calcul va avea o structura eterogena si flexibila, cuprinzand resurse grid, cloud (academic sau comercial), HPC, etc., furnizate de diferite centre.
In cadrul acestui proces de transformare a WLCG, evolutia actualelor centre Tier-2 va depinde de marimea si de conectivitatea acestora, ele putand gazdui sau nu resurse de stocare (in cel de-al doilea caz fiind dedicate exclusiv procesarii de date).
Scientific Computing Forum elaboreaza strategia de calcul stiintific pe termen lung pentru transformarea actualului grid intr-o infrastructura capabila sa satisfaca nu numai cerintele HL-LHC, ci si pe cele ale altor experimente din sau
dinafara domeniului fizicii energiilor inalte - Infrastructura de Calcul Stiintific (SCI).
Elaborarea Strategiei RO-LCG
In perspectiva realizarii HL-LHC, obiectivul strategic al RO-LCG este transformarea sa intr-un centru de date si de calcul (DCC - Data and Compute Center) al WLCG, capabil sa furnizeze servicii de procesare si analiza de date pentru experimentele ALICE, ATLAS si LHCb.
Acest obiectiv ia in considerare rolul calculului avansat in evolutia grupurilor nationale de cercetare pe cele 3 experimente LHC, existenta personalului specializat si volumul apreciabil de resurse de stocare / procesare de date dedicate experimentelor.
Se intentioneaza ca RO-LCG sa-si mentina cel putin pozitia relativa realizata in 2018 in randul centrelor Tier-2 ale WLCG in ceea ce priveste nivelul productiei Grid pentru cele 3 experimente LHC.
De asemenea, RO-LCG poate solicita finantare in vederea participarii la suportul altor experimente sustinute de catre SCI, in masura in care exista interes in acest sens din partea echipelor nationale de cercetare angrenate in experimentele respective.
Elaborarea strategiei RO-LCG se face de catre Comitetul de Conducere (Steering Committee) al RO-LCG.
|